Sėkmė - tai tavo požiūrio į gyvenimą vaisius.


TRUMPAREGIŠKUMAS

04/02/2010 11:22

Neseniai kalbėjau su vienu žmogumi, kuris yra olandas, tačiau Lietuvoje jau penktus metus gyvena vysto verslą. Jis padeda įsidarbinti žmonėms Olandijoje. Paklausiau jo: "kokie skirtumai tarp lietuvių ir olandų požiūrio, vertybių?". -"Galėčiau apie tai kalbėti kokias penkias dienas"- nusišypsojo vaikinas. O! Galvoju -įdomu. Kadangi kalbėjomės daug trumpiau, tai papasakosiu tik kelis aspektus. Mano perpasakota nuomonė nebūtinai gali sutikti su jūsų. Taip pat atminkime, kad kalbame apie Lietuvos žmones plačiaja prasme, o ne pavienius asmenis, nes turime ir labai įdomių, protingų ir pasiekusių žmonių.

  1. Lietuviai yra daug šaltesni. Jie mažai šypsosi (pažiūrėkite į žmonių veidus autobuse, einant gatve). Jeigu   Dažnai merginos šypsosi vaikinams, norėdamos atkreipti į save dėmesį.
  2. Lietuviai yra uždari. Jie labiau rūpinasi Savimi ir savo aplinka. Visa kita nėra svarbu. Čia man patinka ir tinka žodis EGO. Olandai sako, kad yra labai bendruomeniški. Jei kas nors atsitiko kaimynui - tuoj subėgs būrys žmonių padėti. (Lietuvoje vis bandoma diegti akcija "Už saugią kaimynystę");
  3. Ir labai svarbus faktas, kad lietuviai yra trumparegiai. Buvo atliktas tyrimas ir paaiškėjo, kad daugelis šeimų išvis neturi piniginių santaupų. Uždirba ir išleidžia ir dar paskolą pasiima. Taigi išleidžia daugiau, nei gauna pajamų. Jei žmonės atsidėtų bent 10% kiekvieną mėnesį į neliečiamą sąskaitą - bent turėtų kažkiek santaupų reikalingai dienai.Lietuviai nori greito  efekto - šiandien paėmiau, atėmiau, "pasiskolinau", prisigrobiau - o kas bus po 5 ar dešimties metų - visai nesvarbu. Čia labai tinka mūsų politikų pavyzdys, kai yra vagiami, švaistomi valstybės pinigai, o juk už juos taip gerai būtų galima pakelti Lietuvos žmonių gerovę. Verslininkai irgi trumparegiai? Ar žinote, kad Lietuvoje daugelis verslų kuriama grynai trumpam laikui? Tik pradėjo geriau sektis, įmonės sąskaitoje padaugėjo pinigų - iš karto pradedama važinėti naujais prabangiais automobiliais, tiek pinigai nebesukami apyvartoje ir bankrotas. O kiek tokių pavyzdžių.. 

     

Jei norime gyventi geriau:

  • Turėkime ilgalaikius tikslus;
  • Tegu trumpalaikiai tikslai derinasi su ilgalaikiais;
  • Darykime gerus darbus, kurie duoda ilgalaikius  rezultatus (nors ir norisi vaisių šiandien);
  • Visada turėkite santaupų (išleidžiu mažiau nei uždirbu);
  • Padėkime aplinkiniams;
  • Būkime sąžiningi;

—————

Back