Sėkmė - tai tavo požiūrio į gyvenimą vaisius.


O tikrai daug tiesos apie baimę..

03/05/2014 06:44

Drąsa yra viena svarbiausių savybių versle. Daugiau nei 90% turtingiausių žmonių (Forbes 500) drąsą įvardija kaip vieną reikšmingiausių sėkmingo žmogaus savybių. Drąsus žmogus geba ryžtingai priimti sprendimus, mažiau delsia ar atidėlioja,lengviau ir greičiau pasiekia užsibrėžtų tikslų. Organizuodami drąsos mokymus analizuojame asmens sąryšį su emocijomis. Žmogus visada yra apimtas kažkokios būsenos ar emocijos. Einant link drąsos, jos gali būti tokios:

  • Pati žemiausia būsena yra apatija. Jos apimtas žmogus yra visiškai neveiksnus bei abejingas aplinkai.
  • Kiek aukščiau yra širdgėla. Jos apimti pradedame ieškoti nesėkmių priežasčių. Daug mąstome, tačiau mažai veikiame.
  • Dar aukščiau yra baimė. Esant šios būsenos, aktyvumo yra daugiau. Kai kuriose situacijose žmonės gali atrodyti itin veiklūs, tačiau tuo pat metu būti kamuojami baimės – negauti pajamų, nepasiekti pripažinimo pan. Baimė įgalina veikti.
  • Kitas emocinis laiptelis – pyktis. Jis kyla, kai mes negalime įgyvendinti svarbaus tikslo. Supykę žmonės gali kalnus nuversti.
  • Toliau seka aistra. Plačiąja prasme. Materialiems dalykams, santykiams, hobiui ir pan. Žmonės, apimti aistros, būna itin entuziastingi bei veiklūs.
  • Tolesnė būsena – išdidumas. Gerai manydami apie save menkai įvertiname kitus veiksnius, tad galime būti labai aktyvūs.
  • Galiausiai pasiekiama drąsa.

 

Drąsos motyvai būna trys:

  1. Neišmanymas. Žmogus elgiasi narsiai, nes nesupranta grėsmės mąsto. Apie galimas pasekmes nemąstoma, tiesiog veikiama.
  2. Suvokimas. Asmuo suvokia rizikos mąstą, žino apie galimas pasekmes ir elgiasi kaip nusprendęs.
  3. Žinios. Žmogus tiksliai supranta, kokios galimos grėsmės, kaip joms pasiruošti, kaip jas suvaldyti. Išsiugdęs reikiamus įgūdžius pasirinktoje srityje tampa bebaimiu. Drąsa, kylanti iš žinojimo, o  ne iš baimės, aistros ar pykčio, yra pati natūraliausia.

 

Dėl drąsos mokymų į Komandos architektus kreipėsi M Capital – finansinio tarpininkavimo įmonė, užsiimanti draudimo ir pensijų fondų pardavimais. Jos ypatumas – tinklinis marketingas. Tai reiškia, kad žmonės dirbo toje pačioje įmonėje pardavėjais, tačiau nebūdavo tame pačiame biure. Tik renginio metu pirmąkart išvydo kolegas. Drąsa, ko gero, yra pati svarbiausia savybė pardavėjams, o atsižvelgdami į įmonės darbo pobūdį, nusprendėme jos ugdymą derinti su atsakomybe.

Pagrindinės praktinės užduotys buvo šios:

Aklojo vedžiojimas. Dalyviai paskirstomi poromis, vienam užrišamos akys, kolega turi jį vedžioji numatyta trasa. Užduotis atrodo paprasta, tačiau abiems pusėms nėra lengva. Akliesiems nedrąsu ar net gėda vaikščioti nieko nematant, praktikoje netgi yra pasitaikę žmonių, kurie atsisakė taip vaikščioti po Gedimino prospektą. Vedliams taip pat baugu, kadangi jie jaučia atsakomybę už bendradarbį.

Kritimai nugara iš tam tikro aukščio. Sunki užduotis, kai vienam kolegai tenka kristi nugara, o kitiems – jį gaudyti. Užduotis labai praplečia komforto zoną. Kristi nedrąsu, o dalyviai su tokia užduotimi susidūrė pirmą kartą. Pirmąkart kažką darydamas nori nenori ją praplėti. Kartu buvo lavinamas komandiškumo jausmas. Atliekant užduotį M Capital vadovė parodė pavyzdį – nusispyrė aukštakulnius batelius ir krito pirmoji.

 

Norint būti drąsiems, reikia suvokti, kokiame emociniame lygyje esame ir sugebėti jį palikti. O būdami narsūs ir pasitikėdami savimi, pasitikime ir kolektyvu.

Komandos architektas (mano kolega, draugas)
Agnius Paplauskas

Redaktorius Povilas Kaušinis

—————

Back